Καλώς Ήρθατε!

Σ΄ αυτή τη σελίδα θα βρείτε και το υλικό που δώσατε εσείς σχετικά με το πρόγραμμα.
Σας θυμίζω οτι υπάρχει και η σελίδα: https://sites.google.com/site/anthropinadikaiomata2gymaigio/
όπου θα βρείτε υλικό για έμπνευση σχετικά με την θεματολογία / αρθρογραφία σας.
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αυτισμός: διαφορετικός συντονισμός. [e-paideia.net]


Αυτισμός: διαφορετικός συντονισμός. 

 
Μια νέα ματιά στη διαταραχή του αυτισμού προσφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά αναφέρει το tovima.gr (5/4/2011). Σύμφωνα με μελέτη τους οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτισμό χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους με διαφορετικό τρόπο, γεγονός το οποίο ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι από αυτούς επιδεικνύουν εξαιρετική ικανότητα οπτικής μνήμης και μπορούν να σχεδιάζουν αντικείμενα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.



Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αυτιστικός εγκέφαλος προκειμένου να ερμηνεύσει πρόσωπα, αντικείμενα και γραπτές λέξεις. Τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί σε διάστημα 15 ετών ύστερα από εξέταση 357 ατόμων με αυτισμό και 370 ατόμων που δεν εμφανίζουν τη διαταραχή.

Περισσότερη δραστηριότητα.
Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Brain Mapping», ο εγκέφαλος των ανθρώπων με αυτισμό παρουσιάζει μεγαλύτερη δραστηριότητα από ό,τι ο εγκέφαλος όσων δεν εμφανίζουν αυτισμό στις περιοχές που βρίσκονται προς το πίσω μέρος του ενώ αντιθέτως η δραστηριότητα είναι μικρότερη στις πρόσθιες περιοχές του. Η ανακάλυψη, επισημαίνουν, υποδηλώνει ότι σε ορισμένους ανθρώπους με αυτισμό οι οπίσθιες περιοχές του εγκεφάλου πρέπει να είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένες.
Συγκεκριμένα στον εγκέφαλο των ανθρώπων με αυτισμό παρατηρείται εντονότερη δραστηριότητα στην κροταφική και την ινιακή χώρα, η οποία σχετίζεται με την αντίληψη και αναγνώριση των σχημάτων και των αντικειμένων. Η δραστηριότητα εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν εμφανίζουν αυτισμό στις περιοχές του πρόσθιου φλοιού, οι οποίες σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, τον γνωσιακό έλεγχο, τον σχεδιασμό και την εκτελεστική ικανότητα.

Διαφορετικός συντονισμός.
«Εχουμε μια φυσική τάση να νομίζουμε ότι, κατά πρώτον, ο αυτισμός είναι μια ασθένεια και, κατά δεύτερον, η ασθένεια αυτή σημαίνει έλλειψη συντονισμού» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο συγγραφέας της μελέτης Λοράν Μοτρόν του Κέντρου Αναπτυξιακών Διαταραχών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. «Αυτό όμως που βλέπουμε εδώ είναι ότι ο αυτισμός είναι ένας διαφορετικός συντονισμός. Βλέπουμε ένα συγκεκριμένο πρότυπο, με συγκεκριμένες λειτουργίες, το οποίο ανταποκρίνεται στις επιδόσεις των ανθρώπων που τον εμφανίζουν στο συμπεριφορικό επίπεδο».
Η διαφορετική οργάνωση του εγκεφάλου εξηγεί ίσως γιατί ορισμένοι άνθρωποι με αυτισμό είναι καλύτεροι σε ορισμένες οπτικές εργασίες και χειρότεροι σε άλλες λειτουργίες. Μπορούν για παράδειγμα να σχεδιάσουν εξαιρετικά ακριβείς και λεπτομερείς εικόνες από μνήμης αλλά μπορεί να τους είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν τις εκφράσεις ενός προσώπου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μεθόδων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής όσων εμφανίζουν τη διαταραχή. «Για παράδειγμα» εξήγησε ο κ. Μοτρόν «οι διαπιστώσεις μας ίσως δείχνουν προς ένα τρόπο διδασκαλίας ο οποίος θα είναι πολύ πιο φυσικός από τις μεθόδους που προσφέρονται σήμερα στους ανθρώπους με αυτισμό».


Πηγή:  http://www.e-paideia.net

_______________________________________________________


Τί είναι ο αυτισμός και ποιές είναι οι ενδείξεις του;
2 Απριλίου Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού

Ο αυτισμός, μια από τις πιο σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές παρουσιάζει παγκοσμίως μεγάλη αύξηση στις μέρες μας. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και της οικογένειάς του.
Η 2α Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με βασικό στόχο την αύξηση της παγκόσμιας γνώσης γύρω από αυτή τη σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που γνωρίζει μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια και υπολογίζεται ότι «χτυπά» περίπου 1 στους 150 ανθρώπους χωρίς να κάνει διακρίσεις σε φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες».

Τί είναι ο αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που συνήθως διαρκεί για το σύνολο της ζωής ενός ανθρώπου. Ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών γνωστές ως διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ).

Υπολογίζεται ότι 67 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβάλλονται από αυτισμό. Στις περισσότερες χώρες, η πάθηση αυτή, συναντάται πιο συχνά από ότι ο παιδικός καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, και το έιτζ μαζί.

Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές ομάδες, και τα αγόρια έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από ότι τα κορίτσια.



______________________________________________________


Δεν υπάρχουν σχόλια: