Καλώς Ήρθατε!

Σ΄ αυτή τη σελίδα θα βρείτε και το υλικό που δώσατε εσείς σχετικά με το πρόγραμμα.
Σας θυμίζω οτι υπάρχει και η σελίδα: https://sites.google.com/site/anthropinadikaiomata2gymaigio/
όπου θα βρείτε υλικό για έμπνευση σχετικά με την θεματολογία / αρθρογραφία σας.
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.

Ο ΟΗΕ αναζητεί νερό για 3,5 δισ. ανθρώπους

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ


Ο ΟΗΕ αναζητεί νερό για 3,5 δισ. ανθρώπους

Η διεθνής κοινότητα φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα του πόσιμου νερού στις χώρες του Τρίτου Κόσμου και ιδιαίτερα στην αφρικανική ήπειρο.

Λόγω της οικονομικής μας ανάπτυξης, η εξαθλίωση και οι ασθένειες που πλήττουν ένα δισεκατομμύριο ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη, έχουν εξαφανιστεί από τις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες. Η πρόοδος, η υγεία, η παιδεία και οι εργασιακές ευκαιρίες δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν χωρίς την πρόσβαση στο νερό.
Φαντάζει απίστευτο το να χρειάζεται να περπατήσεις καθημερινά ολόκληρα χιλιόμετρα μέχρι το πλησιέστερο ποτάμι για να πλυθείς. Για πολλούς ανθρώπους στον αναπτυσσόμενο κόσμο αυτή είναι η καθημερινή πραγματικότητα. Ο μέσος Βρετανός χρησιμοποιεί περίπου 104 λίτρα νερό την ημέρα.
Ο Στιβ Ολανίγια από τη Νιγηρία εξηγεί πόσο σημαντικό είναι το νερό: «Στο χωριό μου, ο πατέρας μου αφήνει τη βρύση ανοιχτή έτσι ώστε οι υπόλοιποι κάτοικοι να μπορέσουν να πάρουν νερό. Πάντα γίνεται μάχη γι' αυτό το πολύτιμο αγαθό». Κομμάτι του προβλήματος, στη Νιγηρία, είναι η έλλειψη σταθερού ηλεκτρισμού, που δυσκολεύει την άντληση του νερού από το έδαφος.
Ο Στιβ αναφέρεται και σε ένα άλλο σχετικό ζήτημα: «Το νερό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την έλλειψή του στη χώρα».
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους που θέλουν να εκπληρώσουν έως το 2015, σχετικά με την πρόσβαση στο νερό. Οι αναπτυξιακοί αυτοί στόχοι επικεντρώνονται στη βελτίωση της υγείας και των συνθηκών ζωής στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, μέσω της μείωσης του ποσοστού εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό κατά το ήμισυ.
Έως το 2025 εκτιμάται πως 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού, ενώ σήμερα 5.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από το μολυσμένο νερό. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο πίνοντας μολυσμένο νερό. Για να εκπληρωθούν οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών, 300.000 άνθρωποι πρέπει να αποκτούν πρόσβαση σε καθαρό νερό κάθε μέρα για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Ένας πρωτοπόρος οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 παρέχει πόσιμο νερό σε πολλές χώρες της Αφρικής. Η One Water έχει δημιουργήσει μία μάρκα νερού που υπόσχεται να χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη της για την κατασκευή αντλιών νερού. Έχει εγκαταστήσει πάνω από 100 αντλίες-τραμπάλες, τις περισσότερες δίπλα σε σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να συλλέγουν το νερό από το έδαφος παίζοντας. Η One Water υποστηρίζει: «Εάν οι άγγλοι καταναλωτές αγοράζουν τρία μπουκάλια One Water την εβδομάδα, η έλλειψη νερού στην Αφρική θα μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το 2015, πραγματοποιώντας έτσι το στόχο που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη».
Σύμφωνα με το Βρετανικό Παράρτημα Διεθνούς Ανάπτυξης: «Ο στόχος που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμάται πως θα κόστιζε περίπου 6 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2015. Τα πλούσια κράτη ξοδεύουν το διπλάσιο ποσό κάθε μέρα για εμφιαλωμένο νερό. Η έλλειψη νερού προκαλείται επειδή η ζήτηση για νερό ξεπερνά τη διαθέσιμη ποσότητα.
«Με τις σωστές υποδομές η διαθεσιμότητα του καθαρού νερού στην Αφρική μπορεί να αυξηθεί θεαματικά, όμως πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως τα αποθέματα νερού δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση».

Το νερό είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της ζωής, το οποίο στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουμε την τύχη να το θεωρούμε δεδομένο.

Του JASON GRANT

Δεν υπάρχουν σχόλια: